Нова Декларація з ПДВ

Опубліковано

Починаючи з версії Сонати 0.27.15, ми маємо нову форму податкової декларації з ПДВ (23) та новий механізм її консолідації. Розглянемо докладніше, що змінилося, і як із цим тепер працювати.

Спочатку, глянемо на важливі моменти та зміни у нормативах:

  • До Декларації та додатків унесено актуальні зміни стосовно нової ставки 14% оподаткування для агробізнесу.
  • Додатки 1 та 5 старої форми декларації об’єднано – тепер це новий Додаток 1, в якому зазначається інформація, щодо накладних (таблиці 1.1, 2.1) та розрахунків коригування (таблиці 1.2, 2.2).
  • При цьому, в податкових зобов’язаннях (Розділ І) Додатка 1 тепер треба вказувати не всі накладні, виписані у звітному періоді – а тільки ті з них, які ще НЕ були зареєстровані на дату подання декларації. Тут визначальним стає поле “Дата подання” у нижній частині декларації. Для самої декларації щодо податкових зобов’язань (Розділ І) такої умови немає – як і раніше вказуємо суму по всім ПН та РК.
  • У Таблиці 1.2 Додатка 1 вказуються тільки “позитивні” РК, тобто такі, що збільшують суму ПЗ.
  • У Розділі І (ПЗ) Додатка 1 інформація вказується у розрізі кожної накладної чи РК, а у Розділі ІІ (ПК) – у розрізі контрагентів.
  • Коригування ПЗ по рядках 4 та 5 Декларації тепер вказуються окремими рядками (4.1.1, 4.2.1, 4.3.1, 5.1.1). При цьому, сума рядка 5.1.1 входить також до рядка 5.1; але суми 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1 не входять до відповідних рядків 4.1, 4.2, 4.3.
  • Оскільки “старий” Додаток 5 було виключено, то тепер нумерація інших додатків після нього змінилася: був Додаток 6 – став Додаток 5, був Додаток 7 – став Додаток 6 і т.д.

Тепер, щодо змін у роботі Сонати з декларацією ПДВ та податковими накладними:

  • Як і раніше, при консолідації ПДВ враховуються ПН та РК, у яких параметр “До декларації за” (у властивостях) відповідає звітному періоду декларації.
  • Але тепер параметр “До декларації за” автоматично визначається більш коректно (відповідно до ПКУ) – наприклад, невчасно зареєстровані отримані накладні попадають до декларації у період реєстрації, а не складання.
  • Параметр “До декларації за” у властивостях накладної можна змінити – для випадків, визначених ПКУ. Наприклад, для отриманих накладних – протягом 1095 днів від дати складання (але не пізніше дати реєстрації). Соната попереджатиме, якщо ви вкажете у цьому параметрі період, який не відповідає законодавству.
  • Колонки “Період” та “Рік” у списку накладних, що раніше відображали технічні параметри накладних, тепер показують період декларації, до якої буде включена ця накладна. Тепер це – важливі параметри у веденні ПДВ. Колонку “Період” перейменовано на “Місяць“.
  • Із властивостей накладної прибрано параметри, що не використовуються – зокрема “Тип накладної” (ПН, РК, МД, ЧК…). Тепер тип ПН/РК визначається чаркодом документу, а накладні колишніх типів МД, ЧК та ін. можна розподілити у декларації за допомогою параметру “До рядка декларації“.
  • Підтримку консолідації з Реєстру ПН (J/F1201508) припинено у зв’язку зі значною застарілістю цього документу та відсутністю в ньому нових важливих параметрів. Тому, нова декларація версії 23 завжди буде консолідуватися зі списку накладних, незважаючи на відповідне налаштування у параметрах програми.
  • Незважаючи на те, що сам Реєстр поки залишається у програмі, користуватися ним для звіряння не рекомендується. По-перше, через відсутність у ньому нових параметрів, по-друге, через зміну способу визначення параметру “До декларації за“. У випадку наявності прострочених ПН/РК, можуть бути ситуації, коли суми Реєстру та консолідованої Декларації відрізнятимуться.
  • Точну звірку за звітний період у розрізі документів можна зробити за допомогою нового фільтру податкових накладних. Вкажіть у полях “До декларації за” звітний період декларації і Соната покаже вам саме ті ПН/РК, які будуть використовуватися при консолідації Декларації за цей період. Цей список для зручності можна експортувати у вигляді таблиці Excel (тепер туди додаються суми вартісних показників).

вставте опис до зображення 

вставте опис до зображення

Рекомендований алгоритм заповнення декларації ПДВ залишився таким, як і раніше: спочатку консолідація та перевірка додатка 1, потім інших потрібних додатків, потім консолідація, розрахунок та перевірка Декларації.

Хочете спробувати?Почніть з безкоштовної повної ліцензії на місяць