Нові можливості Сонати

Опубліковано

На порозі нового звітного періоду хочемо нагадати вам про вдосконалення та нові функції стосовно обліку ПДВ (і не тільки), які Соната впровадила у другому кварталі 2021 року.

Загальні параметри податкових накладних

  • Колонки “Період” та “Рік” у списку накладних, що раніше відображали технічні параметри накладних, тепер показують період декларації, до якої буде включена ця накладна. Тепер це – важливі параметри у веденні ПДВ. Колонку “Період” перейменовано на “Місяць“.
  • Відповідно, параметри “Період” та “Рік” у властивостях накладних вже не мають суттєвого значення (технічно, період повинен відповідати даті складання, і все).
  • Хоч параметр “До декларації за” у властивостях накладної можна змінити, але для нього введено суворий контроль відповідно до ПКУ із попередженнями.
  • Із властивостей накладної прибрано параметри, що не використовуються – зокрема “Тип накладної” (ПН, РК, МД, ЧК…). Тепер тип ПН/РК визначається чаркодом документу, а накладні колишніх типів МД, ЧК та ін. можна розподілити у декларації за допомогою параметру “До рядка декларації”. Внести дані МД, ЧК та ін. можна за допомогою “Службового внесення“, про що далі докладніше.
  • Підтримку консолідації з Реєстру ПН (J/F1201508) припинено у зв’язку зі значною застарілістю цього документу та відсутністю в ньому нових важливих параметрів. Тому, нова декларація ПДВ завжди буде консолідуватися зі списку накладних, незважаючи на відповідне налаштування у параметрах програми. Сам реєстр буде прибрано з програми у наступних версіях.
  • Точну звірку за звітний період у розрізі документів можна зробити за допомогою нового фільтру податкових накладних. Вкажіть у полях “До декларації за” звітний період декларації і Соната покаже вам саме ті ПН/РК, які будуть використовуватися при консолідації Декларації за цей період. Цей список для зручності можна експортувати у вигляді таблиці Excel (тепер туди додаються суми вартісних показників):
    вставте опис до зображення вставте опис до зображення

Службове внесення

  • Нова опція для внесення до Сонати інформації з митних декларацій, касових чеків та інших документів, які не є податковими накладними, але впливають на суми ПДВ. Так само “Службове внесення” дозволяє внести до програми суми з податкових накладних, які з певних причин відсутні у Сонаті (технічні проблеми ЄРПН тощо) для термінового розрахунку Декларації з ПДВ.
  • “Службове внесення” – це елемент програми, який виглядає та поводить себе, як податкова накладна, але не має XML-документу, тобто його не можна відкрити як звичайний документ. Замість цього, “Службове внесення” створюється та редагується за допомогою відповідного вікна програми.
    Для цього на сторінці податкових накладних натисніть “Нова накладна“, а у наступному вікні встановіть галку “Службове внесення“:
вставте опис до зображення
  • Внесення може бути різних типів відповідно до типів документів, які воно заміняє – ПН, РК, МД, ЧК та інші бухгалтерські документи (БО). Створення доступне як у списку виданих, так і отриманих ПН. Для специфічних типів документів (БО, МД, ЧК) службове внесення – це єдиний варіант створення у Сонаті, адже податковою такі документи не приймаються в електронному вигляді.
  • Створення або редагування Службового внесення відбувається за допомогою окремого вікна, де присутні усі необхідні параметри податкового документу:
вставте опис до зображення
  • Жовті поля треба заповнити обов’язково, білі – за необхідності, сірі – розраховуються автоматично. Прізвище особи, яка склала документ, присутнє скоріше для інформативності, адже ні на що не впливає при подальшому заповненні декларації ПДВ. Також, його можна використати, як примітку.
  • Після створення Службове внесення присутнє у списку податкових накладних, воно реагує на фільтри та використовується при консолідації в декларації ПДВ. Також, можна змінити його параметри через властивості. Але для нього недоступні більшість операцій щодо податкових накладних – відкриття документом, підписання, відправлення, створення копії чи нової версії, експорт тощо.
    Зверніть увагу, що при видаленні Службового внесення воно не переміщується до Кошику, а видаляється одразу з програми.
вставте опис до зображення

Підбір ціни

  • З’явилася можливість зручного підбору ціни або кількості товару/послуги у податковій накладній (та РК), якщо потрібно вийти на фіксовану суму з ПДВ. Вікно підрахунку відкривається кнопкою “?” на бланку накладної у колонці “Кількість” або “Ціна” для кожного рядка.
вставте опис до зображення
  • Змінюючи загальну суму, ПДВ або базу оподаткування, ви одразу побачите відповідні зміни кількості або ціни товару/послуги.
вставте опис до зображення
  • Якщо кількість зафіксована галкою “Фіксована“, то автоматично змінюватися буде ціна, і навпаки. При цьому, принаймні одна галка “Фіксована” повинна бути знятою – саме цей показник буде підбиратися автоматично.
  • Натиснувши кнопку “Гаразд“, ви перенесете підібрані суми одразу на бланк накладної.
  • Для ПН обидві кнопки “?” працюють однаково. Підбір для РК працює попарно для відповідних колонок: коригування кількості у графі 7 рахується з ціною графи 8, а коригування ціни графи 9 – з кількістю графи 10.

Інформація у розрізі

  • Ціла група корисних функції для блоку податкових накладних, яка дозволяє отримати зведену інформацію щодо сум у розрізі різних параметрів: товарів та послуг, контрагентів, податкових пільг та типів причини (ненадання отримувачу).
  • Інформація доступна за кнопкою “Додатково – Інформація у розрізі“, а також за відповідним пунктом контекстного меню у списках виданих та отриманих податкових накладних. Аналогічна опція додана також для акцизних накладних – у розрізі товарів та контрагентів.
вставте опис до зображення
вставте опис до зображення
  • Інформація стосується списку документів, який при цьому показаний у програмі; тобто ви можете відфільтрувати список накладних за власними потребами, а потім отримати для цього списку суми у потрібному розрізі. Обробка великого списку накладних може зайняти певний час.
  • Список у розрізі контрагентів – ієрархічний за наявності філій; у такому випадку ви отримуєте інформацію окремо по кожній філії та основному підприємству, а також разом по контрагенту (за ІПН). Отриману інформацію у будь-якому розрізі можна експортувати до таблиці Excel.
вставте опис до зображення

Блокування полів

  • Останнє нововведення наразі впроваджене тільки для Розрахунку сум доходу (J/F0500106 з додатками, новий ЄСВ), але у майбутньому буде розширене на інші звіти.
  • Воно дозволяє зафіксувати значення окремого поля (наприклад, внесене вручну) так, щоб це поле не змінювалося при розрахунку звіту. При цьому, розрахунок інших полів буде враховувати зафіксоване значення. Це зручно для звітності, де правила розрахунку можуть бути неоднозначними або залежать від факторів, що відсутні у самому звіті.
  • Така опція доступна у контекстному меню кожного поля (пункт “Фіксоване значення“). Якщо значення поля зафіксоване, то цей пункт буде відмічений галкою; повторним вибором “фіксованого значення” у контекстному меню можна вимкнути фіксацію.
вставте опис до зображення
  • Фіксоване поле виділяється на бланку іншим кольором фону (помаранчевий). За наявності у звіті фіксованих полів праворуч над бланком з’являється відповідне нагадування; там же є опція “Зняти фіксацію“, що дозволяє зняти фіксацію одразу з усіх полів документу, повернувши його до початкового стану.
вставте опис до зображення
  • Фіксація полів зберігається разом зі збереженням звіту та залишається, поки користувач її не зніме – навіть після перезапуску програми.
    Зверніть увагу, що фіксація працює лише при розрахунку полів – консолідація звіту може змінити зафіксовані поля. Так само, фіксація поля не прибирає помилку при перевірці звіту, якщо Соната вважає, що фіксоване значення порушує правила перевірки.

Хочете спробувати?Почніть з безкоштовної повної ліцензії на місяць