Декларація платника єдиного податку та відомості ЄСВ (для ФОП 2-ої групи ЄП)

Опубліковано

Інструкція про створення річної декларації платника єдиного податку (ФОП на 2-ій групі ЄП) та відомості нарахованого єдиного внеску (ЄСВ) у програмі Соната

Увага! Додаток 1 і розділ VII Декларації необхідно буде заповнювати ФОПам, що звітують з ЄСВ за себе за результатами діяльності за 2021 рік у термін до 01 березня 2022 року.

Для створення Декларації платника єдиного податку (ФОП на 2-ій групі ЄП) та Додаток 1 (відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску) (ЄСВ) найкраще скористатись Майстром Єдиного податку.

Для цього потрібно натиснути кнопку Меню, далі Створити та вибрати Майстер Єдиного податку.

Відкриється вікно, в якому потрібно вибрати: групу платника ЄП; звітний рік; заповнити суму доходу в гривнях; вказати ставку ЄП в % та натиснути кнопку Створити.

Програма створює два документи: Декларацію (F0103405) та Додаток 1 (F0134105).

Заповнення Додатку 1 (F0134105)

При створенні через Майстер Єдиного податку програма заповнює поля шапки Додатка 1 даними з профілю підприємця та поля таблиці 9. Так автоматично заповнюються поля колонки 2 значеннями мінімальної заробітної плати по кожному місяцю звітного року за замовчуванням. Також автоматично розраховується та записується в колонку 4 сума єдиного внеску. У випадках, коли дохід в якомусь місяці(ях) був більше, то записи по них в колонці 2 коригуються в ручному режимі.

Якщо у вас не встановлена відмітка Автоматичний розрахунок, то тоді після внесення змін в кол. 2 або кол.3 потрібно натиснути кнопку Розрахунок. Тоді програма перерахує значення полів в колонці 4 та підіб’є підсумки в рядку Усього.

Далі заповнюєте рядок 8 значеннями початку та закінчення терміну перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування шляхом вибору дати з календаря програми.

По закінченню коригування введених даних натискаєте кнопку Перевірка коректності, якщо все вірно – тоді “дискету” (Зберегти) біля Меню.

Заповнення Декларації (F0103405)

Програма автоматично заповнює: розділ ІІІ. (ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДРУГОЇ ГРУПИ): щомісячні авансові внески з розбивкою по кварталах і ряд.03 та розділ V. (ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ): ряд.08.

Для заповнення ряд.21 розділу VІІ Декларації потрібно перенести суму єдиного внеску, яка підлягає сплаті за звітний період з Додатка 1. Для цього потрібно натиснути кнопку Консолідація даних.

Далі потрібно поставити відмітку в ряд.1 розділуДо декларації додається: (Додаток 1 “Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску”)

Потім перевіряєте та коригуєте ряд.9 та ряд.10 розділу І. (ЗАГАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ).

По закінченню коригування введених даних натискаєте кнопку Перевірка коректності, якщо все вірно – тоді “дискету” (Зберегти) біля Меню.

Програма ще раз перевіряє Додаток 1 та Декларацію і зберігає пакет в розділі Звіти.

Хочете спробувати?Почніть з безкоштовної повної ліцензії на місяць